Tarım alanlarında hastalık ve zararlılara karşı kullanılan zirai ilaçlar tavsiye edildikleri şekilde kullanıldıkları ve depolandıkları takdirde insan ve çevre sağlığı yönünden problem olmamakla birlikte bilinçli bir şekilde kullanılmadıklarında tehlikeli boyutlara yol açabilir.
İlaçların depolaması hakkında gereken önlemler:
Zirai ilaçlar orijinal ambalajlarında mutlaka kilit altında, gıda maddelerinden uzakta, serin ve kuru yerlerde çocukların ulaşamayacakları bir yerde saklanmalıdır. Boş ilaç ambalajları ise usulüne uygun olarak imha edilmelidir.Yani boş ilaç ambalajları rastgele biçimde yakılmamalı, cam ve plastik şişler uygulama yerinde bırakılmamalıdır.
Zirai İlaçların Hazırlanması
Zirai ilaçlar kesinlike gıda maddelerinin bulunduğu veya mutfak ahır gibi ortamlarda hazırlamayınız. Zirai ilaçların hazırlanması esnasında kesinlikle yemek kapları veya mutfakta kullanılan malzemeler kullanılmamalıdır. Zirai ilaçlar etiketinde belirtilen talimatlara göre hazırlayınız ve kullanınız. Süspansiyon ve Emülsiyon ilaçlar çok iyi karıştırılmalıdır. İlaçların hazırlanması esnasında mutlaka maske takılmalıdır. Ayrıca ilaçları hazırlamak ve uygulamak için solventlerden etkilenmeyen özel giysiler ve eldiven bot gibi malzemeler kullanılmalıdır.
İlaçların kullanma esnasında alınacak önlemler
İlaçlama esnasında kesinlikle hiçbirşey yenilmemeli ve içilmemelidir.Koruyucu elbiseler sık sık değiştirilmelidir.Zirai ilaçlar kullanılırken sigara içilmemelidir.Bilhassa kullanma esnasında alkollü içeceklerin kullanılması çok tehlikelidir.İlaçlamadan önce ve sonra eller bol su ve sabunla iyice yıkanmalıdır.
Zirai ilaçların uygulanması esnasında mide bulantısı, baş dönmesi, baş ağrısı, göz kararması veya diğer rahatsızlıklar meydana gelirse derhal iş durdurulmalı elbiseler değiştirilmeli ve doktor çağırılmalı veya en yakın hastanaye müracat edilmelidir.Ayrıca Zirai Mücadelede kullanılan ilaç etiketide doktora birlikte götürülmelidir.
ZEHİRLENME ANINDA ALINACAK İLKYARDIM TEDBİRLERİ
Zehirlenme Belirtileri: Baş ağrısı,aşırı yorgunluk, huzursuzluk, kusma, yüksek ateş, terleme,solunum zorluğu, morarma, kalp'de ritim bozukluğu,cilt ve göz kapaklarında titreme, konuşma güçlüğü, görme bozukluğu, reflekslerin bozulması, göz kızarması, göz bebeklerinin küçülmesi, ishal bayılma ve koma şeklinde ortaya çıkabilmektedir. Ilacın çeşidine göre bunların biri veya birkaçı birlikte görülebilmektedir.
Böyle bir durumda: